Musikmuseet Fames Utställningar

I musikmuseet Fame finner du huvudsakligen allt från finsk musik till dess aktörer i ett kompakt, men fruktbart museibesök. Den moderna teknologin skapar en ny och mångfaldig musik- och museiupplevelse för besökare. Det fördomsfria museet kombinera klassiskt med populärmusik och undersöker den finska musiken från olika perspektiv och bjuder besökare att upptäcka och undersöka, och varför inte till och delta i sång och dans.

Utställningen öppnas med en livlig och nostalgisk introduktion som knyter ihop Finlands musikhistoria från sina vrid och vändningar till sitt klimax från 1890- talet till nutiden. Efter det kommer vi till museets hjärta, Finska musikens Hall of Fame som ackumulerar årligen en grupp anmärkningsvärda artister och musikaktörer. Finska musikens hall of Fame är internationellt unik för sin mångfald av legender: allt från kapellmästare, räppartister, heavy metal band till folkmusiksgrupper, symfonier och schalgerartister. Legenderna vals av en omfattande kommitté, vilket består av musikindustrins huvudsakliga organisationer. I utställningen presenteras legendernas musik och deras livsfaser med bilder, artefakter, konstverk och musikklipp. I samma utrymme kan du också bekanta dig med en större grupp av musikaktörer och hitta banbrytarna, musikvärlden erövrarna och individualisterna från olika tidsperioder.

Den finska musikens själ skapas genom att sätt sig in i teman som fascinerar musikaktörer från en tid och stil till en annan då de skapar fortsättningsvis nya tolkningar. I Upplevelseutrymmet används virtuella medel för att skapa sinneslandskap av den finska musiken med hjälp av kuplett humor. I rummet bredvid kan besökaren bekanta sig med nutidens musikmiljöer med hjälp av 360- videon och VR- glasögon.  Besökaren kan b.la. stiga upp på rockfestivalscener, dyka in i domkyrkans valv, resa runt i en tour buss och kasta sig i en pulserande skogsrave.

Musikmuseet bjuder på tillfälle att dyka djupt in i tontrans och musikens vävnader. Med hjälp av modern ljudteknologi kan vi forska hurdan andel olika instrument och ljud har i en symfoniorkester, kör och militärband. Besökaren av museet kan höra sin egen röst med att göra en virtuell karaoketour på Finlands mest kända scener från Musiikkitalo till Olavinlinna. I slutet på rundturen kan du låta musiken leda dig i dansstudion där du kan dansa i takt med bekanta fördansare. Stilen är fri och det viktigaste är rörelsens glädje då du väljer allt från balett till luftgitarr.

I Musikmuseet finns också rum för att tre till fyra gånger om året omväxla innehåll, som kan vara all från utställningar, evenemang eller t.om. teknologiska upplevelser. I samband med andra musikindustrins aktörer realiseras omväxlande innehåll som presenterar den finska musik från sida till sida fortsättningsvis kompletterande musikmuseets permanenta utställningar. Det första ämnet är kvinnor i populärmusik, ny inhemsk schlager, finska metallmusikens världserövring och Sibelius förhållande till naturen.