Temporär utställning

Musikmuseet har också utrymme för innehåll som ändras tre till fyra gånger om året, oavsett om det är utställningar, evenemang eller tekniska upplevelse.

I samarbete med andra aktörer inom musikområdet uppfyller det förändrade innehållet som presenterar finsk musik och kompletterar och fördjupar musikmuseets beständiga utställning. De första ämnena är kvinnor inom populärmusik, nyare inhemska hits, erövring av finsk metalmusik och Sibelius förhållande till naturen. Scheman och mer specifikt innehåll kommer att diskuteras senare.


INSTANT KUUSI

29.4.2021 –

HEAVY METAL UTSTÄLLNINGEN METAL EXPORT

10.7.2020 – 14.3.2021

Ligger rötterna till den tunga melankolin i den finska skogen? Finns det ett litet metalltroll inom varje finländare?

Finska metalmusik har efterfrågan! Finland och heavy metal funkar som synonymer i rockmusikens publik runtom i världen. Ligger rötterna till den tunga melankolin i den finska skogen? Finns det ett litet metalltroll inom varje finländare?

Utställningen föredrar valda ögonblicksbilder från den finska metallmusikens resa världen runt, från och med 1980-talet till våra dagar. Den berättar om hur vårt lilla norra land utvecklade sig till ett maktland i heavy metal; hur en marginell genre blev ett viktigt varumärke av finsk musikexport.

Historian om den finska metallexporten omfattar hundratals band som turnerat i världen med massor av fascinerande berättelser. Den här utställningen ger en närmare översikt över band som representerar olika stilriktningar – både erfarna världsresenärer och yngre fackelbärare.

Storyn om finska metall förkroppsligar själen av finsk musik med dess mörka delar. Den berättas med intervjuar, videon och olika saker från turnéer. Backstage-stämningen kan upplevas i utställningen genom möbler och grejer från såväl det nyss stängda Nosturi som det viktiga export bandet Children of Bodom.

Välkommen till den här unika utställningen fr.o.m. början av juli 2020! Våra öppettider finns på Musikmuseet Fames nätsida.

Evolutionen av finsk schlager

Vad är schlagermusik när vi går in på 2020-talet?

14.2.2020 – 28.6.2020

Musikmuseet FAMEs jubileumsutställning 20 år av schlager, Iskelmä 20 v. närmar sig schlagerns förändring genom fyra ljusstarka artister med olika bakgrunder. Juha Tapio, Kaija Koo, Erin och Elastinen representerar fyra olika musikstilar och åldersskeden. På utställningens videoväggar berättar var och en av dem sin syn på schlagermusikens förändring under de senaste tjugo åren och sin relation till den. På utställningsutrymmets väggar visas utöver artisternas synpunkter även fakta om både radions och musikens utveckling.

Under de senaste 20 åren har Radio Iskelmä följt med den moderna schlagerns väg upp till toppen på listor och lyssnarstatistik och sett den bli den populäraste finländska musikstilen. Den dammiga lantromantiken är borta sedan länge och den nya schlagern upplever en stark maktperiod som började i millennieskiftet. Schlagern har lånat in element från andra musikstilar i takt med att artister låter sin egen stil och sina visioner komma fram. Schlagern har också fått en bredare betydelse som musikkategori. I dag omfattar den en stor del av den finskspråkiga mainstream-musiken. Dagens schlager kan ha inslag av allt från rock till elektronisk dancemusik. Skrankorna har också blivit lägre åt andra hållet: schlager skadar inte längre en artists trovärdighet liksom förr. I dag är schlager en ansedd genre som artister utan bekymmer kan ta inslag ifrån till sin egen musik.

HÅRT ARBETE!

KVINNOR I POPULÄR MUSIK

17.10.2019 – 2.2.2020

Bilden av kvinnor som gör populär musik i Finland har nyligen förändrad och blivit mer mångsidig. En kvinna i dag är allt annat än en “bara” sångare. Dessa ihärdiga musikspelare komponerar, skriver sångtexter, spelar många instrument, producerar inspelningar, leder band och handlar sin egen publicitet och karriär.

“Jag har haft flera band där jag har varit ledare och låtskrivare och en ledande figur.”
-Litku Klementti

Sex kvinnor med olika bakgrunder från olika generationer och musikgenrer har intervjuats för utställningen. Historierna om Vicky Rost, Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Litku Klemet, Saara Aalto och Nelli Matula formar en bild av bestämda, envisa, ambitiösa och strikta artister. Allt görs av sig själv, om det inte finns färdiga kanaler för att förverkliga sin vision.

“Ingenting kommer att bli gratis, allt är bakom hårt arbete.”
-Mira Luoti

Fortfarande måste kvinnor jobba hårdare för att få uppskattning för populärmusik som traditionellt domineras av män. För kvinnor ör musik hårt arbete!