MUSIIKKIMUSEO FAME SULKEE OVENSA VÄLIAIKAISESTI 18.3. ALKAEN

Förändring innehåll

Musikmuseet har också utrymme för innehåll som ändras tre till fyra gånger om året, oavsett om det är utställningar, evenemang eller tekniska upplevelse.

I samarbete med andra aktörer inom musikområdet uppfyller det förändrade innehållet som presenterar finsk musik och kompletterar och fördjupar musikmuseets beständiga utställning. De första ämnena är kvinnor inom populärmusik, nyare inhemska hits, erövring av finsk metalmusik och Sibelius förhållande till naturen. Scheman och mer specifikt innehåll kommer att diskuteras senare.


Evolutionen av finsk schlager

Vad är schlagermusik när vi går in på 2020-talet?

14.2. – 3.5.

Musikmuseet FAMEs jubileumsutställning 20 år av schlager, Iskelmä 20 v. närmar sig schlagerns förändring genom fyra ljusstarka artister med olika bakgrunder. Juha Tapio, Kaija Koo, Erin och Elastinen representerar fyra olika musikstilar och åldersskeden. På utställningens videoväggar berättar var och en av dem sin syn på schlagermusikens förändring under de senaste tjugo åren och sin relation till den. På utställningsutrymmets väggar visas utöver artisternas synpunkter även fakta om både radions och musikens utveckling.

Under de senaste 20 åren har Radio Iskelmä följt med den moderna schlagerns väg upp till toppen på listor och lyssnarstatistik och sett den bli den populäraste finländska musikstilen. Den dammiga lantromantiken är borta sedan länge och den nya schlagern upplever en stark maktperiod som började i millennieskiftet. Schlagern har lånat in element från andra musikstilar i takt med att artister låter sin egen stil och sina visioner komma fram. Schlagern har också fått en bredare betydelse som musikkategori. I dag omfattar den en stor del av den finskspråkiga mainstream-musiken. Dagens schlager kan ha inslag av allt från rock till elektronisk dancemusik. Skrankorna har också blivit lägre åt andra hållet: schlager skadar inte längre en artists trovärdighet liksom förr. I dag är schlager en ansedd genre som artister utan bekymmer kan ta inslag ifrån till sin egen musik.

HÅRT ARBETE!

KVINNOR I POPULÄR MUSIK

17.10.2019–2.2.2020

Bilden av kvinnor som gör populär musik i Finland har nyligen förändrad och blivit mer mångsidig. En kvinna i dag är allt annat än en “bara” sångare. Dessa ihärdiga musikspelare komponerar, skriver sångtexter, spelar många instrument, producerar inspelningar, leder band och handlar sin egen publicitet och karriär.

“Jag har haft flera band där jag har varit ledare och låtskrivare och en ledande figur.”
-Litku Klementti

Sex kvinnor med olika bakgrunder från olika generationer och musikgenrer har intervjuats för utställningen. Historierna om Vicky Rost, Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Litku Klemet, Saara Aalto och Nelli Matula formar en bild av bestämda, envisa, ambitiösa och strikta artister. Allt görs av sig själv, om det inte finns färdiga kanaler för att förverkliga sin vision.

“Ingenting kommer att bli gratis, allt är bakom hårt arbete.”
-Mira Luoti

Fortfarande måste kvinnor jobba hårdare för att få uppskattning för populärmusik som traditionellt domineras av män. För kvinnor ör musik hårt arbete!