Förändring innehåll

Musikmuseet har också utrymme för innehåll som ändras tre till fyra gånger om året, oavsett om det är utställningar, evenemang eller tekniska upplevelse.

I samarbete med andra aktörer inom musikområdet uppfyller det förändrade innehållet som presenterar finsk musik och kompletterar och fördjupar musikmuseets beständiga utställning. De första ämnena är kvinnor inom populärmusik, nyare inhemska hits, erövring av finsk metalmusik och Sibelius förhållande till naturen. Scheman och mer specifikt innehåll kommer att diskuteras senare.


HÅRT ARBETE!

KVINNOR I POPULÄR MUSIK

17.10.2019–2.2.2020

Bilden av kvinnor som gör populär musik i Finland har nyligen förändrad och blivit mer mångsidig. En kvinna i dag är allt annat än en ”bara” sångare. Dessa ihärdiga musikspelare komponerar, skriver sångtexter, spelar många instrument, producerar inspelningar, leder band och handlar sin egen publicitet och karriär.

”Jag har haft flera band där jag har varit ledare och låtskrivare och en ledande figur.”
-Litku Klementti

Sex kvinnor med olika bakgrunder från olika generationer och musikgenrer har intervjuats för utställningen. Historierna om Vicky Rost, Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Litku Klemet, Saara Aalto och Nelli Matula formar en bild av bestämda, envisa, ambitiösa och strikta artister. Allt görs av sig själv, om det inte finns färdiga kanaler för att förverkliga sin vision.

”Ingenting kommer att bli gratis, allt är bakom hårt arbete.”
-Mira Luoti

Fortfarande måste kvinnor jobba hårdare för att få uppskattning för populärmusik som traditionellt domineras av män. För kvinnor ör musik hårt arbete!