Utställningar

Temporära utställningar kompletterar museibesöket genom att fördjupa ett visst fenomen. Utställningarna eller innovationerna är oftast genomförda i samarbete med andra aktörer inom musikområdet, och de ändras ett par gånger om året.

Tidigare har utställningarna presenterat kvinnor i populär musik, evolutionen av finsk schlager och export av finsk metallmusik.

28.4.2022 – MINA SÅNGER, MINA LEKAR

Mina sånger, mina lekar är en utställning som presenterar finsk barnmusik. Utställningen erbjuder upplevelser både för barn och för vuxna.

30.4.2021-20.4.2022 – INSTANT KUUSI

Hurdan är Sibelius klingande skog på 2020-talet? Bland skyskrapor i Böle finns det en tändsticksask, som öppnar sig som en digital musikalisk upplevelse.

Det berättas att Jean Sibelius bar med sig en tändsticksask med en bit av Ainolas skog. Tack vare sina synestetiska förmågor, kunde tonsättaren erfara skogen genom att vädra asken. Mossa och barr hjälpte Sibelius att tonsätta.

Instant kuusi är en multisinnlig installation baserat på pianist Matleena Nymans tolkning av Sibelius förälskat verk Granen. Musiken spelat med Sibelius flygel, skoginspirerade målningar från guldålder och ljuder från staden och naturen skapar en ny konstupplevelse oberoende av besökarens ålder och nationalitet.

Konstverket är producerat av Yle och planerat och utarbetat av KAXKAX (Thu Nguyen och Valtteri Wikström). Det är ett samarbete med Ainola.