Metal Export

10.7.2020 - 14.3.2021

Finska metallmusik har efterfrågan! Finland och heavy metal funkar som synonymer i rockmusikens publik runtom i världen. Ligger rötterna till den tunga melankolin i den finska skogen? Finns det ett litet metalltroll inom varje finländare?

Utställningen föredrar valda ögonblicksbilder från den finska metallmusikens resa världen runt, från och med 1980-talet till våra dagar. Den berättar om hur vårt lilla norra land utvecklade sig till ett maktland i heavy metal; hur en marginell genre blev ett viktigt varumärke av finsk musikexport.

Historian om den finska metallexporten omfattar hundratals band som turnerat i världen med massor av fascinerande berättelser. Den här utställningen ger en närmare översikt över band som representerar olika stilriktningar – både erfarna världsresenärer och yngre fackelbärare.

Storyn om finska metall förkroppsligar själen av finsk musik med dess mörka delar. Den berättas med intervjuar, videon och olika saker från turnéer. Backstage-stämningen kan upplevas i utställningen genom möbler och grejer från såväl det nyss stängda Nosturi som det viktiga export bandet Children of Bodom.