Ainutlaatuinen Myyttien sinfonia -näyttely avataan Musiikkimuseo Famessa marraskuussa 2022

Myyttien sinfonia — Kjell Engmanin lasinen fantasiaorkesteri

Musiikki ja lasi – nuo kaksi taiteilija ja muotoilija Kjell Engmanin elämänmittaista intohimon kohdetta yhdistyvät Musiikkimuseo Famen vaihtuvassa näyttelyssä Myyttien sinfonia. Näiden elementtien yhdistäminen mystiseksi lasiorkesteriksi on kuin todeksi tullut soiva, mielikuvituksellinen ja iloitteleva unelma, joka on seurausta Engmanin 45-vuotisesta lasitaiteilijaurasta. Näyttely koostuu uniikeista, värikkäistä ja aidon kokoisista lasista valmistetuista orkesterisoittimista sekä upeasta video- ja ääni-installaatiosta, joka täydentää lasin kertomaa tarinaa. Astu keskelle fantasiaorkesteria ja koe ainutlaatuinen, immersiivinen valo- ja äänimaailma.

Musiikkimuseo Famen ja Kosta Bodan yhteistyössä tuottama vaihtuva näyttely Myyttien sinfonia nähdään nyt maailman ensi-illassa, jossa ruotsalainen taide ja muotoilu saadaan vierailulle keskelle Suomen musiikin lukuisia tarinoita. Pohjoismainen yhteistyö, yhteinen historia sekä jaetut kulttuuripiirteet inspiroivat luomaan näyttelyn, joka kutsuu musiikin ja lasitaiteen yhteiseen maailmaan. Vuodesta 1742 toimineen lasivalmistaja Kosta Bodan erikoisalaa ovat vuosisatojen ajan olleet puhalletut lasiesineet ja lasitaide, jotka säväyttävät mielikuvituksellisella muotokielellään ja aistikkuudellaan. Näyttely on osa Musiikkimuseo Famen pohjoismaista yhteistyötä.

”Suhtaudun intohimoisesti kokonaisuuteen”, sanoo Kjell Engman. ”Rakastan rakentaa maailmoja, luoda tunnelmia ja toimintaa. Pidän installaatioitani eräänlaisina elokuvina ilman dialogia — olen kuin ohjaaja ja lasihahmot ovat näyttelijöitäni. Haluan tarjota kokemuksia useammalle aistille, en välttämättä niinkään kertoa totuuksia, vaan stimuloida luovuutta ja erilaisia tulkintoja.”