Näyttelyt

Vaihtuvat sisällöt täydentävät museovierailua syventymällä tarkemmin tiettyyn ilmiöön. Usein yhdessä muiden musiikin alan toimijoiden kanssa toteutettavat näyttelyt tai innovaatiot vaihtuvat pari kertaa vuodessa.

Aiempia näyttelyaiheita ovat olleet naiset populaarimusiikissa, iskelmämusiikin evoluutio ja kotimaisen metallimusiikin vienti.

30.4.2021 – INSTANT KUUSI

Millainen on Sibeliuksen soiva metsä 2020-luvulla? Keskeltä kaupungin kiirettä voi löytää tulitikkurasian, josta avautuu vangitseva multimediainstallaatio. Astu lähemmäs tulitikkurasiaa ja huomaa, kuinka tila elää musiikin mukana.

KAXKAX-taiteilijaduon (Thu Nguyen ja Valtteri Wikström) suunnittelema ja toteuttama teos kuvaa uudenlaisella tavalla Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta. Kerrotaan, että Sibelius kantoi matkoillaan mukana tulitikkurasiaa, jossa oli pala Ainolan metsää. Synesteettisten taipumustensa ansiosta säveltäjä pystyi aistimaan metsän nuuhkaisemalla rasiaa. Sammal ja havunneulaset inspiroivat Sibeliusta säveltämään. Instant Kuusi pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tulkintaan Sibeliuksen rakastetusta kappaleesta Kuusi. Sibeliuksen flyygelillä soitettu musiikki, kultakauden metsäaiheiset maalaukset sekä luonnon ja kaupungin äänet luovat uudenlaisen taide-elämyksen kävijän iästä ja kansallisuudesta riippumatta.

Ylen tuottama teos on toteutettu yhteistyössä Ainolan, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.