Musiikkimuseo Fame mukana uutuuspostimerkkisarjassa

Helismaan kitara, Marion Rungin voittomedaljonki ja c-kasetti kertovat musiikkielämyksistä

Posti julkaisee 6. syyskuuta Suomen Museoliiton 100-vuotispäivän kunniaksi postimerkit, joissa esitellään 10 erilaista museota. Musiikkimuseo Fame on yksi näistä.

Suomessa on 151 ammatillisesti hoidettua museota. Monella museolla on useita erillisiä museokohteita, joita on yhteensä 326. Juhlamerkeissä esitellään 10 erilaista museota ja kolme esinettä niiden kunkin kokoelmista. Museot ovat eri puolilta maata Helsingistä Inariin.

Oman postimerkin saavat Hiihtomuseo, Musiikkimuseo Fame, Auton ja tien museo Mobilia, Museo Leikki, Museokeskus Vapriikki, Poliisimuseo, Turun museokeskus, Suomen lasimuseo, Saamelaismuseo Siida ja Kansallismuseo.

”Valitsimme mukaan otettavat museot ja esineet yhteistyössä Postin kanssa. Merkeissä nähdäänkin merkittäviä ja muuten huomionarvoisia helmiä kulttuurihistoriallisten ja erikoismuseoiden kokoelmista”, kertoo Museoliiton konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen.

Musiikkimuseo Fame on kaiken Suomen musiikin museo klassisesta räppiin, kansanmusiikista jazziin.

”Museo nostaa Suomen musiikin ja musiikintekijöiden arvostusta esittelemällä heidän työtään niin esineistön, tarinoiden, kuvien, konserttivideoiden sekä musiikkitallenteiden kautta”, kertoo tutkija-sisällöntuottaja Jukka Tiilikainen.

Juhlamerkkiin on museon kokoelmista valittu Reino Helismaan kuuluisa kitara, johon Helismaa keräsi nimikirjoituksia yli 150 suomalaisen viihteen ja musiikin tekijältä.

”Marion Rungin Intervision voittomedaljonki puolestaan kertoo ennen kaikkea naisartistien noususta paitsi Suomen, myös Euroopan kartalle, sekä toisenlaisesta, kahtiajakoisesta maailmasta, joka on jälleen valitettavan ajankohtainen. Marionin voitto Sopotissa Interviisuissa 1980 edustaa viihdemusiikkimme kansainvälistä kärkeä”, kertoo museoamanuenssi Taru Mäkelä.

Kolmas esine merkissä on kasetti, jossa on Vicky Rostin käännöshitti “Oon voimissain”.

”C-kasetti edustaa yhtä keskeistä vaihetta musiikin tallentamisessa ja toistamisessa. Esineistö kertoo Musiikkimuseo Famen moninaisesta roolista musiikki- ja museoalan kentällä”, Tiilikainen sanoo.

Merkkiin valittu esineistö kuvaa myös museoyhteistyötä, sillä Reino Helismaan kitara on ensimmäisiä esineitä Kansallismuseon ja Musiikkimuseo Famen yhteistyössä keräämässä musiikkikokoelmassa, joka on perustettu vuonna 2018. Marionin kanssa Musiikkimuseo oli suoraan tekemisissä ja häneltä on näyttelyssä voittomedaljongin lisäksi Euroviisujen 1973 Tom tom tom -puku.

Museoiden merkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Anssi Kähärä.

”Projekti oli haastava aiheiden paljouden vuoksi. Kyseessä oli iso palapeli, jossa haettiin kompromissia sisällön ja visuaalisuuden kanssa. Selkeä konsepti auttoi kokonaisuuden hahmottamisessa suunnittelun eri vaiheissa”, Kähärä sanoo.