artisti kuva

Ti 7.11.

Etnosoi! Áilu-ilta

Tiistaina 7.11. juhlimme vuonna 2023 Suomen musiikin kunniagalleriaan valittua saamelaistaiteilijaa Nils-Aslak Valkeapäätä (Áillohaš).

Ohjelma

17:30 Illallinen (sisältyy vain illallislippuihin)

18:00 Veli-Pekka Lehtola – luento Áillohašista

19:30 Ulla Pirttijärvi & Ulda

Ulla Pirttijärven & Uldan erityisen konserttikokonaisuuden ajatuksena on tuoda uusi 2020-luvun näkökulma 80 vuotta sitten syntyneen saamelaisen kulttuurin pioneerin ja ikonin Nils-Aslak Valkeapään (Áillohaš) taiteeseen. Tribuuttikonsertti rakentuu kokonaisuudelle, johon kuuluu musiikillisesti sekä Valkeapään sävellyksiä uudelleen sovitettuina että uusia Valkeapään taiteesta ja runoudesta taiteellisen inspiraationsa saaneita originaalisävellyksiä. Valkeapään taidetta kommentoidaan ja tarinallistetaan musiikin sekä uusien sanoitusten kautta. Konsertin toteuttaa musiikillisesti Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtye: Ulla Pirttijärvi (joiku), Marko Jouste (kitara), Pessi Jouste (viulu), Elias Nieminen (rummut), Uula Jouste (basso ja koskettimet).

Ennen konserttia kuullaan luento Áillohašista ja hänen merkityksestään. Veli-Pekka Lehtola on saamelaisen kulttuurin emeritusprofessori Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa. Tutkijana hän on erikoistunut saamelaisten ja Lapin kulttuurihistoriaan sekä saamelaisten nykytaiteeseen. Hän on julkaissut neljätoista kirjaa ja toistasataa tieteellistä artikkelia, joissa Nils-Aslak Valkeapään rooli tulee hyvin esille.

Kaikkiin tapahtuman lippuihin sisältyy museovierailu Musiikkimuseo Fameen ennen tapahtumaa. Nils-Aslak Valkeapää on osa museossa tällä hetkellä nähtävää Suomen musiikin kunniagalleria 2023 -päänäyttelyä. Tapahtumaan on myynnissä rajallinen määrä illallislippuja, joihin kuuluu illallinen Ravintola Famessa. Lippujen hinnat 20€/peruslippu, 59€/illallislippu (ei sis. Ticketmasterin tilausmaksua).

Áilu-ilta kuuluu Etnosoi!-festivaalin ohjelmistoon. Sen tuottavat Maailman musiikin keskus ja Musiikkimuseo Fame. https://www.etnosoi.fi/fi/etnosoi/ohjelma