Ville Maljan artistimuotokuvia esittelevä näyttely avautuu 23.3.2023

Musiikkimuseo Famen vaihtuvana näyttelynä nähdään 23.3.-29.10.2023 valokuvanäyttely Laulavat ikonit – Suomalaisten artistien muotokuvia.

Kuvissa nähdään mm. Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson, Vilma Jää ja kymmeniä muita maamme eturivin artisteja, sekä vaikuttavia tekijöitä marginaalista.

Valokuva kommentoi, rakentaa ja uudistaa kollektiivista muistiamme. Valokuva voi olla imarteleva ja kannustava, ja se voi olla julma ja tahditon. Se on pysäytetty hetki – laukaus, joka voi yhtä hyvin synnyttää kuin tappaa.

Yleensä taiteilijamuotokuvat imartelevat kohteitaan, mutta Laulavat ikonit -sarjassa koko kansan tuntemia henkilöhahmoja tarkastellaan myös kriittisesti. Kuvat ovat perinteisiä dokumentaristisia otoksia viimeistellympiä ja poikkeavat näin kuvajournalistisen kaanonin perinteestä, mutta näyttelykokonaisuuden suurin voima piilee läsnäolossa: Ville Malja on kuvannut näyttelykokonaisuuteen valittuja artisteja pitkään ja hartaasti.

Malja on viettänyt artistien kanssa hiljaisia hetkiä, matelevia tunteja ja lyhyitä päiviä. Malja on kuunnellut, katsonut ja tutustunut: hän on rakentanut luottamuksen dialogin. On tehty sinunkauppoja, juostu vessassa ja saunottu. Tämä sanaton dialogi toistuu kuvissa rauhana, läsnäolevuutena ja piilottamattomina säröinä. Julkisuudesta tuntemamme tähdet laskevat Maljan kuvissa hetkeksi maskinsa ja näyttävät kameralle sen, mitä muutoin peittävät ja minkä he ammattinsa puolesta osaavat niin hyvin piilottaa – oman haavoittuvan itsensä.

Ville Malja on palkittu helsinkiläinen valokuvaaja. Hänen kuvistaan välittyy läsnäolo, aitous ja elämän kauneus. Malja aloitti valokuvausopinnot Lahden Muotoiluinstituutissa vuonna 2002. Samaan aikaan hänen kansainvälinen uransa muusikkona Lapko-yhtyeessä sai lentävän lähdön ja opinnot jäivät kesken toistuvien kiertueiden vuoksi. Vuonna 2007 Malja palasi opintojen pariin ja valmistui. Siitä lähtien Malja on toiminut freelance-valokuvaajana. Nykyisin hän kiertää maailmaa Moon Shot -bändin laulajana.