Turvallisesti tervetuloa!

Musiikkimuseo on auki viikon jokaisena päivänä - meille pääset ilman ennakkovarausta. Huolehdimme tehostetusti museovieraidemme turvallisuudesta, lämpimästi tervetuloa!

Aukioloajat

Vaihtuvat sisällöt

Musiikkimuseo Famessa on tila myös kolme–neljä kertaa vuodessa vaihtuville sisällöille, jotka voivat olla näyttelyitä, tapahtumia tai vaikkapa teknologisia elämyksiä. Yhteistyössä muiden musiikin alan toimijoiden kanssa toteutettavat vaihtuvat sisällöt esittelevät musiikkia Suomessa laidasta laitaan täydentäen ja syventäen Musiikkimuseon pysyvän näyttelyn antia. Ensimmäisiä aiheita ovat naiset populaarimusiikissa, uudemmat kotimaiset iskelmät, suomalaisen metallimusiikin maailmanvalloitus ja Sibeliuksen luontosuhde. Aikatauluista ja tarkemmasta sisällöstä kerrotaan myöhemmin. 


INSTANT KUUSI

Sibelius, musiikki ja metsä

30.4.2021 –

Millainen on Sibeliuksen soiva metsä 2020-luvulla? Keskeltä kaupungin kiirettä voi löytää tulitikkurasian, josta avautuu vangitseva multimediainstallaatio. Astu lähemmäs tulitikkurasiaa ja huomaa, kuinka tila elää musiikin mukana.

KAXKAX-taiteilijaduon (Thu Nguyen ja Valtteri Wikström) suunnittelema ja toteuttama teos kuvaa uudenlaisella tavalla Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta. Kerrotaan, että Sibelius kantoi matkoillaan mukana tulitikkurasiaa, jossa oli pala Ainolan metsää. Synesteettisten taipumustensa ansiosta säveltäjä pystyi aistimaan metsän nuuhkaisemalla rasiaa. Sammal ja havunneulaset inspiroivat Sibeliusta säveltämään. Instant Kuusi pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tulkintaan Sibeliuksen rakastetusta kappaleesta Kuusi. Sibeliuksen flyygelillä soitettu musiikki, kultakauden metsäaiheiset maalaukset sekä luonnon ja kaupungin äänet luovat uudenlaisen taide-elämyksen kävijän iästä ja kansallisuudesta riippumatta.

Ylen tuottama teos on toteutettu yhteistyössä Ainolan, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.

Metal export

Tuokiokuvia suomalaisen hevimetallin maailmanmatkoilta

10.7.2020 – 14.3.2021

Suomalaisella metallimusiikilla on vientiä! Suomi ja hevimetalli ovat synonyymejä rockmusiikkipiireissä maailman joka kolkassa. Kasvaako suomalaisessa metsässä raskaan melankolian siemeniä? Lymyääkö jokaisen suomalaisen sisällä pieni hevipeikko?

Näyttely esittelee valikoituja tuokiokuvia suomalaisen hevimetallin maailmanmatkoilta 1980- luvulta tähän päivään. Taustoittaen pienen pohjoisen maamme kehitystä metallimusiikin suurvallaksi; alkujaan marginaalisen musiikkigenren nousua Suomen musiikkiviennin ykköstuotteeksi ja maabrändin johtotähdeksi.

Suomalaisen metalliviennin historia käsittää satoja maailmalla keikkailleita bändejä sekä kahmalokaupalla tarinoita ja materiaalia. Lähemmässä tarkastelussa on pieni joukko eri tyylisuuntia edustavia yhtyeitä kokeneista maailmankiertäjistä nuorempiin soihdunkantajiin.

Suomalaisen metallin vientitaival ilmentää omalta osaltaan suomalaisen musiikin sielua, sen tummanpuhuvia lokeroita. Niiden sisään kurkistetaan ja tarinoita taipaleilta kuullaan niin haastatteluiden, videoiden kuin moninaisten esineidenkin kautta. Kiertueiden takahuonetunnelmia henkii myös sisustus, jonka rungon muodostavat hiljattain lopettaneiden keikkapaikka Nosturin ja vientijyrä Children of Bodomin autenttiset tavarat.

iskelmän evoluutio

Asfalttiviidakosta ikuiseen vappuun 

14.2.2020 – 28.6.2020

Mitä on iskelmämusiikki 2020-luvulle astuttaessa?

Musiikkimuseo FAME:n radio Iskelmän 20 v -juhlanäyttelyssä iskelmän muutosta lähestytään neljän eri lähtökohdista tulevan valovoimaisen artistin kautta. Juha Tapio, Kaija Koo, Erin ja Elastinen edustavat musiikillisesti eri tyylejä ja ikäkerroksia. Kukin heistä kertoo näyttelyn videoseinillä näkemyksiään iskelmämusiikin muutoksesta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja suhteestaan siihen. Artistien näkemysten lisäksi näyttelytilan seinille tuodaan faktoja sekä radion että musiikin matkan varrelta.

Radio Iskelmä on ollut 20 vuotta aitiopaikalla seuraamassa, kun moderni iskelmä on noussut listojen ja kuuntelutilastojen kärkeen suosituimmaksi kotimaiseksi musiikkityyliksi. Pölyttynyt heinälatoromantiikka on poistunut jo aikaa sitten ja uusi iskelmä elää vuosituhannen vaihteen tienoilla alkanutta vahvaa valtakautta. Iskelmään on sekoittunut elementtejä muista musiikkityyleistä, kun artistit tuovat esiin omaa tyyliään oman näkemyksensä mukaisesti. Myös musiikkikategorian terminä iskelmän merkitys on laajentunut. Se käsittää nykyään suuren osan suomenkielisestä valtavirtamusiikista. Nykyiseen iskelmään voi sekoittaa niin rockia kuin elektronista dance -musiikkia. Raja-aidat ovat madaltuneet myös toisinpäin: toisin kuin ennen, iskelmä ei ole enää kirosana artistin uskottavuudelle. Se on tänä päivänä varteenotettava genre, josta voi huoletta ottaa vaikutteita omaan musiikkiinsa.

Kovaa työtä!

Naiset populaarimusiikissa

17.10.2019–2.2.2020

Mielikuva populaarimusiikkia työkseen tekevistä naisista Suomessa on viime aikoina monipuolistunut ja muuttunut. Nainen on nykyään kaikkea muuta kuin ”vain” laulaja. Nämä sinnikkäät musiikin moniottelijat myös säveltävät, sanoittavat, soittavat lukuisia instrumentteja, tuottavat äänitteitä, toimivat bändien johtajina ja hallitsevat omaa julkisuuttaan ja uraansa.

”Mulla on ollut useita bändejä, joissa mä oon ollut liideri ja biisintekijä ja semmonen johtohahmo.”
-Litku Klemetti

Näyttelyä varten on haastateltu kuutta eri sukupolvia ja musiikkityylejä edustavaa, eritaustaista naista. Vicky Rostin, Jonna Tervomaan, Mira Luodin, Litku Klemetin, Saara Aallon ja Nelli Matulan tarinoista piirtyy kuva määrätietoisista, itsepäisistä, kunniahimoisista ja tinkimättömistä taiteilijoista. Kaikki tehdään vaikka itse, ellei valmiita kanavia oman vision toteuttamiseen löydy.

”Ei mikään oo ilmaseks tullu, et onhan ne kovan työn takana”.
-Mira Luoti

Mutta edelleen naisten täytyy uurastaa kaksin verroin saadakseen arvostusta miesten perinteisesti hallitsemassa populaarimusiikissa. Naisille musiikki on kovaa työtä!

Osta Musiikkimuseo Famen pääsyliput tästä