Näyttelyt

Vaihtuvat sisällöt täydentävät museovierailua syventymällä tarkemmin tiettyyn ilmiöön. Usein yhdessä muiden musiikin alan toimijoiden kanssa toteutettavat näyttelyt tai innovaatiot vaihtuvat pari kertaa vuodessa.

Aiempia näyttelyaiheita ovat olleet naiset populaarimusiikissa, iskelmämusiikin evoluutio ja kotimaisen metallimusiikin vienti.

28.4.2022 – LAULUNI, LEIKKINI -LASTENMUSIIKKINÄYTTELY

Lauluni, leikkini on Musiikkimuseo Famen huhtikuussa 2022 avautuva suomalaista lastenmusiikkia esittelevä näyttely. Näyttely tarjoaa elämyksiä ja oivalluksen kokemuksia niin lapsille kuin aikuisillekin. Näyttelyn parissa on aikuisten mahdollista elää omia lapsuudenmuistoja uudestaan siinä missä lapset voivat telmiä, ihmetellä ja oppia musiikin kautta uutta sekä itsestään että maailmasta ympärillään. Lauluni, leikkini on toteutettu yhteistyössä Lastenmusiikki ry:n kanssa.

Lauluni, leikkini rakentaa galleriatilaan lasten oman kaupungin, jonka teatterilavan valoista, puistopenkin joutilaisuudesta ja puistokioskin tohinasta piirtyy monimuotoinen kuva Suomen lastenmusiikin historiasta 1950-luvulta 2020-luvulle – leikkejä ja hauskanpitoa unohtamatta. Lauluni, leikkini sisältää toiminnallisia leikkilauluja, mukaansatempaavia tarinalauluja sekä kattavan ja visuaalisen lastenmusiikin tekijöiden esittelyn. Tunnetko jo Koirien Kalevalan tai Sås & Koppin? Entä miten Mikki-Hiiren kävi Susihukan kanssa tai millaisia eri musiikintyylejä lastenmusiikki kattaa nykypäivänä? Tule iästäsi riippumatta avarin ja uteliain mielin löytämään, oppimaan ja oivaltamaan!

Aivan kuten laulutkin, ovat myös leikit ajattomia, sukupolvesta toiseen jatkuvia kokemuksia, ja vierailijan on mahdollista iästään riippumatta löytää näyttelystä pirskahduksia omasta joko jo eletystä tai vasta parhaillaan rakentuvasta lapsuudestaan. Näyttelyä rikastaa myös eläväinen oheistoiminta sisältäen leikkimahdollisuuksia. Tervetuloa huhtikuussa leikkien ja laulujen pariin!


30.4.2021–20.4.2022 – INSTANT KUUSI

Millainen on Sibeliuksen soiva metsä 2020-luvulla? Keskeltä kaupungin kiirettä voi löytää tulitikkurasian, josta avautuu vangitseva multimediainstallaatio. Astu lähemmäs tulitikkurasiaa ja huomaa, kuinka tila elää musiikin mukana.

KAXKAX-taiteilijaduon (Thu Nguyen ja Valtteri Wikström) suunnittelema ja toteuttama teos kuvaa uudenlaisella tavalla Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta. Kerrotaan, että Sibelius kantoi matkoillaan mukana tulitikkurasiaa, jossa oli pala Ainolan metsää. Synesteettisten taipumustensa ansiosta säveltäjä pystyi aistimaan metsän nuuhkaisemalla rasiaa. Sammal ja havunneulaset inspiroivat Sibeliusta säveltämään. Instant Kuusi pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tulkintaan Sibeliuksen rakastetusta kappaleesta Kuusi. Sibeliuksen flyygelillä soitettu musiikki, kultakauden metsäaiheiset maalaukset sekä luonnon ja kaupungin äänet luovat uudenlaisen taide-elämyksen kävijän iästä ja kansallisuudesta riippumatta.

Ylen tuottama teos on toteutettu yhteistyössä Ainolan, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.